Aké sú rozdiely medzi matracmi?

Aké sú rozdiely medzi matracmi?

10. októbra 2017 1 Od Jan

Nadpis článku môže evokovať nejakú nezmyselnú akademickú debatu. Veď normálneho človeka nemusí zaujímať, aký je rozdiel medzi matracom A a matracom B. Čo je pre bežného človeka dôležité je, aby matrac bol dobrý a za prijateľnú cenu.

V tomto článku sa snažíme priniesť množstvo informácií, ktoré by vás mali presvedčiť o tom, že venovať pozornosť rozdielom medzi matracmi je naozaj dôležité. Že je to dôležité, ak chcete mať doma skutočne kvalitný matrac, od ktorého chcete, aby sa vám postaral o zdravý spánok, bez rozlišovania medzi matracmi sa nezaobídete.

Falošné rozdiely medzi matracmi

Začneme z trochu negatívnej stránky. Nie všetky rozdiely medzi matracmi sú skutočné, a teda majú význam. Z marketingových dôvodov sa mnohí výrobcovia snažia odlíšiť prakticky totožné matrace. Prečo sa toto deje?

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Z veľmi jednoduchého dôvodu. Snahou každého výrobcu je mať čo možno najvyšší zisk. To dosiahnu iba vtedy, ak budú mať vysokú maržu na každom matraci. Ak sa výrobky rôznych výrobcov ľahko porovnávajú, marže zvyknú byť veľmi nízke. Ak máte na výber množstvo prakticky totožných matracov, tak si s pravdepodobnosťou blížiacou sa k istote vyberiete ten najlacnejší. V takejto situácii aj malé rozdiely v cene nestačia na zmenu rozhodnutia. Celé toto je pre výrobcov nevyhovujúca situácia. Preto sa ju snažia zmeniť. Namiesto toho, aby ste v ponuke videli desiatky matracov vyrobených z polyuretánovej peny, pred očami sa vám budú hemžiť rôzne Flexi, Maxi, Comfort, Super a podobné peny. Maxi penu so Super penou len veľmi ťažko racionálne porovnáte. Výrobca sa vás snaží tlačiť do emocionálneho rozhodnutia, kde sa na peniaze až tak nehľadí.

V takejto situácii do popredia vychádzajú falošné rozdiely a na tie dôležité, na ktorých naozaj záleží, nezostáva dostatok pozornosti.

Zjavné rozdiely medzi matracmi

Medzi zjavné rozdiely medzi matracmi môžeme radiť veľkosť a hrúbku. Pri veľkosti nie je čo riešiť. Stačí zmerať posteľ a potom pohľadať príslušné rozmery matraca. Pri hrúbke je situácia už o čosi zaujímavejšia. Na trhu sú matrace s veľmi rôznorodou hrúbkou. Aká vyhovujúca hrúbka, aká je ideálna. Vo všeobecnosti môžeme povedať „čím väčšia hrúbka, tým lepšie“. Od určite hrúbky je tu však praktický problém s váhou celého matraca. Možnosť manipulovať s matracom je tiež dôležitá.

Najlacnejšie matrace majú hrúbku aj 3 centimetre. Takéto matrace však nie sú vhodné na dlhodobé používanie. Samozrejme, príležitostne sa na nich bez problémov vyspíte – ako by ste sa vyspali (menej pohodlne) aj na dlážke. Dá sa povedať, že matrac by nemal byť tenší ako 12 centimetrov. Za kvalitné môžeme považovať matrace o hrúbke od 18 až 20 cm. Tie najlepšie matrace (prevažne taštičkové) dosahujú až 30 cm.

Tvrdosť matraca

Matrace v ponuke každého obchodu s matracmi sa líšia svojou tvrdosťou, ktorú nehodno podceňovať, ak to myslíte so zdravým spánkom vážne. Teoreticky existujete nekonečné spektrum tvrdosti matracov. Pre jednoduchosť nákupu však výrobcovia rozdeľujú matrace do piatich skupín tvrdosti. Najmäkšie matrace sú označované číslom 1. Najtvrdšie dostanú označenie 5. A medzi týmito okrajmi exitujú čísla 2, 3, 4, ktoré reprezentujú ďalšie tvrdosti.

Bežný človek by si mal vyberať tvrdosť matraca najmä podľa svojich osobných preferencií. Ak sa vám dobre spí na mäkkom matraci, kúpte si mäkký matrac. Vo všeobecnosti však platí, že starší ľudia by mali spať na mäkšom matraci. Deti potrebujú tvrdý matrac. Ten zabezpečí správny vývoj chrbtice. Predajcovia majú k dispozícii (aspoň by mali mať) tzv. tabuľky tvrdosti. V tabuľke tvrdosti si na základe svojej výšky a váhy nájdete odporúčanú tvrdosť matraca.

Nie každý matrac je ortopedický?

Na začiatok si musíme povedať, čo to vlastne tá ortopedickosť je. Ak označíme nejaký  matrac za ortopedický, tak sa tým snažíme opísať matrac, ktorý má schopnosť pomôcť našej chrbtici zaujať lepšiu polohu.

Pri chrbtici máme snahu o to, aby bola počas spánku čo možno najbližšie k priamej polohe. Táto snaha nie je samoúčelná. Ak chceme dosiahnuť kvalitný spánok, tak musíme zabezpečiť, aby chrbtica bola počas spánku optimálne zregenerovaná. A takáto regenerácia je najefektívnejšia vtedy, ak je chrbtica vo vodorovnej polohe. Akékoľvek prehnutie na jednu či druhú stranu chrbtici komplikuje oddych.

Nie každý matrac dokáže chrbtici pomôcť. Na druhú stranu nie pre každého je to dôležité. Ak máte 19 rokov, tak by bolo zbytočné, aby ste investovali veľké peniaze do nejakého super ortopedického matraca. Mladí ľudia nemajú peniaze nazvyš, často sa sťahujú (a s matracom sa naozaj ťažko sťahuje) a ich telo dokáže zvládnuť bez problémov naozaj veľa.

Matrace, ktoré nemajú ortopedické vlastnosti

Nejaké tie ortopedické vlastnosti majú všetky matraci. Zďaleka však nie všetky môžeme považovať za ortopedické. Za ortopedický matrac môžeme iba taký matrac, ktorý disponuje dostatočnými ortopedickými matracmi, aby to malo na spánok efekt.

Najbežnejším materiálom na výrobu matracov je jednoznačne bežná polyuretánová pena (PUR pena). PUR pena je lacná a relatívne dobrý materiál. Nemôžete však od nej očakávať, že bude mať významnejšie ortopedické vlastnosti. A používaním penové matrace strácajú aj tie minimálne ortopedické vlasnosti.

O nič lepšie na tom nie sú ani rôzne vylepšenia PUR peny. Ide najmä o studenú penu či HR penu. Na druhú stranu pamäťová pena má výborné ortopedické vlastnosti. Jej základom síce je polyuretán, celkovo však ide o veľmi špecifický produkt (bol vyvinutý americkou vesmírnou agentúrou NASA).

Synonymom ortopedického matrace sú dnes taštičkové matrace. Taštičkový matrac je druh pružinového matraca. Druhým typom pružinového matraca je tzv. klasický pružinový matrac. Kým taštičkový matrac má výborné ortopedické vlastnosti, klasický pružinový matrac nemá takmer žiadne. Ako je niečo takéto vôbec možné?

Oba druhy matracov sa síce skladajú z množstva pružín, ich štruktúra je však výrazne odlišná. Klasické pružinové matrace sa skladajú z jedného celku pružín. Ak stlačíte jednu pružinu, dochádza k deformácii okolitých. Toto sa pri taštičkovom matraci nedeje. Stlačením jednej pružiny nedôjde k ovplyvneniu okolitých. A v tomto je podstata ortopedických vlastností taštičkového matraca. Ak si ľahnete na klasický pružinový matrac, tak deformácia matraca je rozsiahla. Najťažšia časť vášho tela ovplyvní aj tie ľahšie a výsledkom je prehnutá chrbtica. Taštičkový matrac dokáže reagovať na nerovnosti ľudského tela. Dokáže ich kopírovať a zachovať tak vhodnú polohu chrbtice.

Ďalším typom matraca, ktorý môžeme považovať za ortopedický, je latexový matrac. Latexový matrac je vyrábaný z latexu, čo je prírodná látka nachádzajú sa asi v 10 percentách kvitnúcich rastlín. Pre priemyselné potreby sa latex získava z kaučukovníka, ktorý sa pestuje prevažne v Juhovýchodnej Ázii. Latexová pena sa vyrába vulkanizáciou latexu. Latexová pena má prirodzené ortopedické vlastnosti. A množstvo ďalších výborných vlastností, o ktorých si povieme o čosi neskôr.

Veľmi dobrou a aj obľúbenou možnosťou je kombinácia taštičkového jadra s latexovou penou. Taštičkový matrac vždy obsahuje aj povrchovú penu, pretože spánok priamo na pružinách by nebol práve najpríjemnejší.

Hygienické predpoklady matracov

Základom zdravého spánku je hygienicky vyhovujúci matrac. V žiadnom matraci nemožno dosiahnuť stav, kde sa nenachádzajú žiadne mikróby. To jednoducho nie je možné. Aj v tom najčistejšom matraci sú milióny mikróbov.

Ono to ani nie je cieľ. Snahou je  obmedziť ich množstvo do uspokojivého stavu. Ak sa mikróby (baktérie, roztoče či plesne) premnožia, nepredstavujú problém iba pre alergikov. Vedia ohroziť zdravie aj plne zdravého človeka.

...

Mikróby potrebujú pre svoj život mať zabezpečené tri podmienky – teplo, stravu a vlhko. Teplo majú od vás a s tým nič nespravíte. Stravu majú takisto od vás (z prachu, v ktorom sa nachádza veľké množstvo odumretej pokožky). Toto sa dá obmedziť dodržiavaním čistoty a kvalitným poťahom matraca. Výberom matraca však dokážete výrazne ovplyvniť tretiu podmienku, a to vlhko. Na to, aby mohli mikróby rásť a spokojne sa rozmnožovať potrebujú vlhkosť. V suchom prostredí je ich rozmnožovanie a rast omnoho zložitejšie.

Do matraca sa vlhkosť dostáva z ľudského potu. To je vcelku  normálne. Aj najzdravší človek za noc vypotí stovky mililitrov tekutiny.  Dôležité je, aby si matrac dokázal s touto vlhkosťou poradiť. Ak sa v matraci začne táto vlhkosť hromadiť, vzniká problém.

Matrace vyrobené z polyuretánovej peny si s vlhkosťou nevedia dobre poradiť a bývajú najnáchylnejšie na problémy s hygienou. Matrace z PUR penu nie sú veľmi vzdušné a zvyknú nasávať vlhkosť.

Na druhú stranu pružinové matrace sú  mimoriadne vzdušné. Jadro takéhoto matraca je z väčšej časti tvorené vzduchom. Takýto matrac prakticky nemôže byť vzdušnejší. Vzduch sa v ňom bez väčších problémov pohybuje a vlhkosť je odvádzaná do okolitého prostredia.

Pri boji proti mikróbom sa však nepoužíva iba vzdušnosť. Môžete využiť aj prirodzené vlastnosti materiálu. Latexová pena je prirodzene antimikrobiálna. Latexová pena sa vyrába z latexu – teda tekutiny, ktorú rastliny využívajú v rámci svojho imunitného systému. Latex si zachováva antimikrobiálne vlastnosti aj po vulkanizácii. V pene z latexu sa tak baktériám, roztočom a plesniam darí omnoho menej ako v bežnej pene. Aj toto je dôvod, prečo sa latexové matrace odporúčajú všetkým alergikom. Latexové matrace sa využívajú aj v nemocničnom prostredí, kde je riziková hygienická situácia.

Veľmi obľúbená je kombinácia latexovej peny a taštičkového jadra.

Kvalita použitého materiálu

Druh použitého materiálu nemusí mať rozhodujúci vplyv na výsledný matrac. Alebo – matrac vyrobený z polyuretánovej peny môže mať diametrálne odlišnné vlastnosti ako ďalší matrac vyrobený z rovnakého materiálu.

Keď vstúpite do predajne s matracmi, je dobré si dávať pozor na parametre materiálov. Je potrebné sa ich dožadovať, pretože iba na základe nich dokážete porovnať dva rôzne materiály.

Začali sme polyuretánovou penou. Budeme v nej ako v príklade aj pokračovať. Povedzme, že sa rozhodujete medzi dvoma matracmi, ktoré sú vyrobené z polyuretánovej peny. Ktorý si vybrať? Za predpokladu, že všetky ďalšie parametre matraca sú rovnaké (mimo peny), treba sa spýtať na hustotu PUR peny.

Najlacnejšie matrace využívajú polyuretánové peny s hustotou 15 až 18 kilogramov na meter kubický. To znamená, že meter kubický takejto peny bude vážiť 15 až 18 kilogramov.  Tie najlepšie PUR peny majú hustotu okolo 25 kilogramov na meter kubický.

Prečo na tom záleží? Prečo je žiadaná vyššia hustota materiálu. Matrac s penou o vyššej hustote je síce ťažší (čo zhoršuje jeho manipulovateľnosť), bude mať však lepšie úžitkové vlastnosti. Peny s nižšou hustotou sú náchylnejšie na tvorbu preležanín. Teda priehlbín na miestach najčastejšieho používania matraca. Preležaniny sú znakom, že matrac je potrebné vymeniť. Preležaniny môžu byť nevhodné pre zdravie.

Keď si kupujete matrac, tak očakávate, že ho budete používať cca 10 rokov. Po tomto období sa mení prakticky každý matrac, a to z hygienických dôvodov. Určite nechcete matrac vyhadzovať po dvoch či troch rokoch používania, potom, ako sa na ňom spozorujete preležaniny. Toto je však bežná reality pri lacných matracoch vyrobených z polyuretánovej peny.

Predajca by vám mal vedieť poskytnúť údaj o hustote všetkých pien. Je to bežný údaj (minimálne pri serióznom predajcovi/výrobcovi) pri polyuretánových penách, studených penách, HR penách, pamäťových či latexových penách.

Ako to je však pri pružinových matracoch?

Odhadnúť či určiť kvalitu pružinových matracoch je o čosi zložitejšie ako v prípade pien. Peny sú viac-menej homogénny materiál, ktorý má rovnaké vlastnosti vo všetkých svojich častiach. Pružinové jadrá sú zradnejšie. Nenájdete tu iba izolovaný drôt. Nachádza sa tu aj množstvo zvarov, ktorých kvalita je kľúčové pre prevádzkové vlastnosti matraca. Ak zvary nie sú vysokej kvality, časom povolia a matrac začne vŕzgať. Pri pružinových matracoch sa môžete spoľahnúť najmä na výrobcov. Pozor! Nehovoríme však o výrobcoch matracov. Tí už kupujú hotové pružinové jadrá – akurát na ne nalepia nejakú penu a všetko to zabalia do poťahu. Dôležitý sú výrobcovia jadier. Ono ich na svete našťastie až toľko nie je. Minimálne tých väčších. A nejakí východoázijskí výrobcovia vás za zaujímať nemusia. Špičkoví výrobcovia dnes vedia vyrobiť pružinové jadro takej kvality, že neexistuje prakticky žiadna šanca, že by počas životnosti matraca (hygienickej) začal vŕzgať. Spomienky zo starých pružinových matracov by v dnešnej dobe pre vás nemali byť vodidlom k nákupu nového matraca.

Avšak aj pri taštičkovom matraci nás bude zaujímať hustota. Dôležitá je totiž hustota použitých pružín. Opäť tu platí – čím vyššia hustota, tým lepšie úžitkové vlastnosti. Presnejšie povedané – vyššia bodová elasticita. Čo to však je? Čo je to bodová elasticita?

Bodová elasticita opisu schopnosť matraca kopírovať (prispôsobovať sa) nerovnostiam ľudského tela. Čím vyššia bodová elasticita, tým matrac lepšie kopíruje nerovnosti ľudského tela a tým dokáže vyrovnať menšie problémy.

Mnohí výrobcovia sa vás pri hustote pružín taštičkového pokúsia zavádzať či priamo oklamať. Opäť je tu situácia, keď sa vám budú snažiť sťažiť možnosť porovnávania s konkurenciou. Korektné je, keď vám výrobca oznámi hustotu pružín – teda počet pružín na jeden meter štvorcový. Často sa však stretnete s údajom, kde bude počet pružín na celý matrac. Toto číslo bude tak závislé od veľkosti matraca. Navyše výrobca bude zvyčajne udávať toto číslo pre najväčší matrac v ponuke.

Najlacnejšie taštičkové matrace majú hustotu cca 250 pružín na meter štvorcový. Tie najlepšie až 1200 pružín na meter štvorcový. Rozdiel je naozaj výrazný. Možno sa pýtate, či je potrebné si kupovať matrac s maximálnym možným počtom pružín. Rozhodne nie. Ak chcete luxus, tak pokojne do toho investujte. Väčšine ľudí však bude stačiť taštičkový matrac so základnou hustotu pružín. Mal by však byť kvalitný. To je oveľa dôležitejšie.

Odolávania predajným technikám

Túto tému sme už na začiatku článku načali. Poďme však trochu ďalej. Dnes sa to jednoducho nedá prehliadnuť. V dnešnej dobe je väčšina výrobkov, ich predaj, do veľkej miery závislá od techniky predaja.

Inými slovami – vyrobiť matrac dnes nie je až taký problém. Ťažké je niečo také predať. V situácii v predajni máte podstatnú nevýhodu. Predajca je človek/organizácia, ktorý predáva matrace denno-denne. Predal už tisíce matracov a má s tým viac ako bohaté skúsenosti. Vie, čo na ľudí platí a čo nie. Vie, čo funguje a čo je iba strata času. Oproti nemu stojíte vy, čo si matrac kupujete raz za desať rokov. Maximálne. Čo si myslíte, kto má v takejto situáciu výhodu? Väčšiu šancu uspieť?

Spleť predajných taktík je takmer nekonečná. Dobrý predavač (dobrý pre svoj zisk) vás nasmeruje tam, kam chcete. Populárnou taktikou je napríklad vytváranie časového stresu. Toto sa nedeje iba rôznymi akciami, kde začnete mať pocit, ak nekúpite teraz, prídete o peniaze. Predajca vás vie tlačiť k emocionálnemu rozhodnutiu. Predavač nechce, aby ste trpezlivo zvažovali pre a proti, parametre a benefity. Tomu sa chce vyhnúť.

Vy by ste sa však do tejto hry nemali nechať vtiahnuť. Z tohto dôvodu je vhodné nakupovať na internete. Tu na vás žiadny predavač či predavačka tlačiť nebude. Nebudete mať pocit, že ste v predajni pridlho a že by ste mali už niečo spraviť. V internetových predajniach máte veľa času.

Prípadne môžete využiť kombináciu internetových predajní a kamenných obchodov. Na webe si preveríte fakty a v predajni si matrac vyskúšate na vlastnej koži. Tu vás už predajca veľmi nezmätie.